L’OFICINA D’HABITATGE I MEDIACIÓ DE SANTA POLA TANCA 2017 AMB LA PARALITZACIÓ DE 50 DESNONAMENTS

L’Oficina d’Habitatge i Mediació de l’Ajuntament de Santa Pola ha tancat 2017 amb un balanç de paralització de 50 desnonaments, convertint-se en un mediador vàlid tant per a entitats bancàries com a jutjats i particulars.

Per a Lorenzo A. Cervera, Regidor d’Acció Social i Ocupació “ha estat un any de molt treball i els resultats han sobrepassat les expectatives que en principi ens havíem proposat. Convertir a aquesta oficina en un referent per a les entitats bancàries, jutjats i particulars ens ajuda a seguir creixent dia a dia donant una resposta ràpida i favorable a tots els casos que se’ns presenten”.

Respecte als bancs, són les mateixes entitats bancàries les que ara busquen la mediació amb aquesta oficina per a cada cas concret que se’ls presenta. Quant a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Santa Pola, s’ha aconseguit tenir una comunicació directa i col·laborativa, amb ajuda de la consolidació de la Taula Anti desnonaments, que es reuneix cada mes en el Saló de Plens de l’Ajuntament.

L’oficina ha aconseguit a més una col·laboració directa amb els jutjats i existeix una comunicació fluida per a tots els casos. En aquest sentit, ha sigut de gran ajuda el conveni signat fa un any a través de la FEMPV amb el Consell General del Poder Judicial. Quant als particulars amb habitatges llogats, acudeixen a aquesta oficina amb la finalitat de sol·licitar un servei de mediació per als conflictes que puguen sorgir en l’arrendament, tractant d’evitar així la via judicial.

El servei ha sigut valorat positivament per la ciutadania, el personal de jutjats, professionals de l’advocacia en torn d’ofici i, de manera molt especial, per les entitats bancàries i la mateixa Conselleria d’Habitatge, que reconeix que no existeix un servei tan ampli i integral en tota la Comunitat Valenciana. De fet, aquesta oficina s’ha convertit per segon any consecutiu en la primera oficina municipal que ha tramitat i gestionat íntegrament l’ajuda al lloguer que convoca la Generalitat Valenciana. D’aquesta gestió s’han aconseguit més de 70.000 € en ajudes concedides.

Així mateix, l’Oficina d’Habitatge i Mediació també tramitarà íntegrament el Pla Renhata, consistent en ajudes a la rehabilitació dels habitatges en matèria energètica i d’accessibilitat.

Per a Lorenzo A. Cervera, no només “hem aconseguit paralitzar desnonaments, obtenir lloguers socials, dacions en pagament i reestructuracions de deute hipotecari, subrogació de contractes d’arrendament, mediacions que eviten la via judicial, etc., sinó que hem avançat tant en aquest any de vida de l’oficina, que ens hem consolidat com un referent i és, sens dubte, gràcies al gran treball realitzat i ens omple d’orgull ser l’única oficina de tota la Comunitat Valenciana que té un servei tan complet”.

Actualment, l’oficina compta amb una mediadora, una auxiliar administrativa i, de forma puntual, una advocada, creant un servei multidisciplinari amb tot el departament de Serveis Socials de l’Ajuntament de Santa Pola.

L’Oficina d’Habitatge i Mediació està situada en la 4ª planta del Centre Cívic i Social, on es pot sol·licitar cita prèvia amb un temps mitjà d’espera d’una setmana, excepte en els casos urgents, en els quals no és necessari sol·licitar cita prèvia.